redenen om onderwijs in te gaan


Leve het lulligheidsgehalte van het leraarschap

superleraar: verhogen werkplezier docent

door Superleraar// categorie motivatie docent//23 september 2020

Heb ik hier nou voor gestudeerd? is een vraag die mij met enige regelmaat overvalt. Vooral tijdens excursies waarbij ik een oranje hesje aan moet ervaar ik opvallend vaak iets wat ik het lulligheidsgehalte van het leraarschap noem.

Mijn eerste ervaring op dit gebied was het brugklaskamp waar ik als startende leraar voor was gestrikt. Het kamp met de levendige klas 1F duurde vijf dagen en was in een kampeerboerderij waar we op de fiets vanuit Amsterdam naar toe gingen. De eerste lekke band was in het Amsterdamse Bos en de eerste valpartij in Amstelveen. Tijdens de derde pauze plunderden de 1F-ertjes mijn fietstassen met koetjesrepen en wickypakjes.


bijzaken van het leraarschap

Langzaam realiseerde ik mij dat ik niet als begeleider was gevraagd om mijn fantastische omgang met leerlingen, maar omdat er niemand anders was voor deze eervolle taak. Het kamp bleek sowieso een intense snelcursus belangrijke bijzaken van het leraarschap met als grootste leerpunt dat de insteek laten we er een gezellige week van maken geen heldere instructie is.

Op de laatste dag voelde ik mij alsof ik met de nachtbus naar Spanje was geweest, maar toen we alle dertig dropjes weer veilig op het schoolplein afleverden, was ik voldaan en euforisch. Enthousiast zwaaide ik de wegfietsende leerlingen na. Ik miste ze gelijk. Toen een leerling mij namens de klas een slaafvrije reep chocola gaf– met een verwijzing naar het maatschappelijk ondernemen waar ik het tijdens aardrijkskunde over had gehad - kreeg ik zelfs een brok in mijn keel, maar ik was zo schor dat niemand het merkte.

Nadat alle leerlingen waren opgehaald, stond ik met een stapel oranje hesjes in mijn armen op het schoolplein. Ik wierp een blik op het naastgelegen kantoorpand, waar een paar mannetjes in pak naar een flipover tuurden. 

Ja, dacht ik, gelukkig heb ik hier voor gestudeerd!


Meer lezen over hoe aantrekkelijk het leraarschap is?

naar mijn artikel wat is er leuk aan lesgeven?

naar artikelen over samenwerking docenten

naar artikelen over krachtig leraarschapWil jij je meer richten op de kern van jouw docentschap?

Ga naar Superleraar trainingen voor docenten